Udgivet i Skriv en kommentar

ACIA-rapporten medfører skærpede CO2-krav

Det store emne på Arktisk Råds sidste møde var den opsigtsvækkende ACIA-rapport, der beskriver klimaændringerne i Arktis. Rapporten kan måske blive det første skridt mod en strammere amerikansk CO2-politik.

Arktisk Råd har netop holdt møde i Reykjavik. Det store emne var den opsigtsvækkende ACIA-rapport, der er det første regionale studie af klimaforandringer. Den omfatter klimaændringerne i de arktiske dele af medlemslandenes suverænitetsområder.

På mødet skabte det optimisme, at USA’s delegation for første gang erklærede sig principielt enig i årsagerne til den globale klimasituation. Men skuffelsen var også stor, da USA ikke i praksis vil skærpe kravene til CO2-udslip på baggrund af den urovækkende rapport.

Samantha Smith, arktisk programdirektør for WWF, er imidlertid godt tilfreds med mødet, idet hun mener, at enhver indrømmelse fra USA er et skridt i den rigtige retning. Derudover er hun overbevist om, at de skærpede krav, som de andre medlemslande ikke fik igennem i Reykjavik, vil blive stillet om tre uger i Buenos Aires, når Kyotos første aftaleperiode skal evalueres.

– Det allermest bemærkelsesværdige og positive er, at det overhovedet lykkedes Arktisk Råd at producere den stærke ACIA-rapport uden en masse politisk indblanding, og at den fik usædvanlig stor og god omtale i medierne. Det er meget usædvanligt for et projekt, hvori oprindelige folk er involveret, siger hun.

Kilde: Frede Rasmussen, Jyllands-Posten (30.11.04.), International, s. 4-5.

Denne nyhed er fra MILJØ INFO

MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.

Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk

MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.

Skriv et svar