Den amerikanske præsident har ikke underskrevet den internationale Kyoto-aftale. Alligevel vurderes det, at aftalen vil få konsekvenser for den amerikanske industri.
Under henvisning til at klimabestemmelserne ville spænde ben for den amerikanske økonomi, trak præsident George W. Bush i 1991 USA ud af de internationale klimaforhandlinger. Derfor er amerikanske virksomheder i USA bl.a. fritaget for at begrænse CO2-udledningen. Til gengæld vil de amerikanske virksomheder være nødt til at tilpasse sig Kyoto-kravene på det internationale marked.
– Hver eneste direktør i et multinationalt firma, som skal lægge en femårsplan, skal nu tage højde for denne realitet (Kyoto-kravene, red.), siger Peter Goldmark, leder af klima- og luftprogrammet hos den amerikanske organisation Enviromental Defense, til Ritzau
De fleste amerikanske datterselskaber er ved at forbedre miljøforanstaltninger, som skal sætte dem i stand til at efterleve Kyoto-aftalen. Den amerikanske miljøorganisation World Ressources Institute (WRI) konkluderer, at det er billigere for virksomhederne at foregribe ændringerne end at ”reagere på begivenhederne på et senere tidspunkt”.
– Fremadrettede firmaer kan være udfarende med hensyn til klimaændringerne på en måde, der er til fordel for deres økonomiske resultat, siger Johanthan Lash, WRI’s leder, der regner med, at det vil smitte af på virksomhedspraksissen i USA.
USA står for 25 % af verdens udledning af CO2 og andre drivhusgasser.
Kilder: Regner Hansen, Ritzaus Bureau, Politiken (24.11.04.), 1. sektion, s. 12; Regner Hansen, Ritzaus Bureau, Information (24.11.04.), s. 5; MetroXpress, Ritzaus Bureau (24.11.04.), s. 15.
Denne nyhed er fra MILJØ INFO
MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.
Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk
MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.