Udgivet i Skriv en kommentar

DI: Kyoto rammer dansk vækst

Kyoto-aftalen vil skade dansk produktion ekstra hårdt, mener Dansk Industri. Miljøministeren er enig, men parat til at betale prisen.

EU og især Danmark skal skrue ned for vækst-forventningerne, hvis man følger Kyoto-aftalen. For de lande, der som USA, Kina og Indien ikke følger aftalen, vil få en konkurrencefordel. Det mener Dansk Industri, der frygter, at Danmark bliver ramt ekstra hårdt, da vi har forpligtet os til en ekstra CO2-reduktion: Danmark skal stoppe udledningen af CO2 med 21 % i forhold til 1990-niveau i 2012. Dette er altså et godt stykke over EU-gennemsnittet på 8 %. Kun Luxembourg ligger højere med 28 %, mens Tyskland ligger op samme 21 %. Alle andre EU-lande ligger lavere.

– Danmark rammes hårdere end resten af landene, fordi vi har mere ambitiøse reduktionsmål. Hvis vi blot fulgte EU-gennemsnittet på 8 %, ville vi få en regning på 7 mia. kr. Nu bliver den endnu større, siger energichef i DI, Anders Sandbergh Stouge.

Miljøminister Connie Hedegaard (K) er parat til at betale prisen for at gå foran.

– Der er ingen diskussion om, at Danmark har en særlig forpligtelse og derfor rammes hårdere. Det må vi så få det mest hensigtsmæssige ud af, siger Connie Hedegaard.

Hedegaard mener, at EU må forsøge at skabe økonomisk vækst på trods af Kyoto-aftalen. Det vil ikke være hensigtsmæssigt at ændre på ordlyden i aftalen, mener hun.

– Hvis man bryder Kyoto-aftalen op, tror jeg, at det bliver svært at samles om et alternativ, siger ministeren og fastslår, at EU nok skal få USA med på vognen på et tidspunkt.

En rapport fra Unice, den paneuropæiske arbejdsgiverorganisation, viser, at EU’s vækst i BNP vil falde med mellem 0,36 og 0,48 % hvert år til 2010 som følge af aftalen. EU-Kommissionen har tidligere regnet med 0,1 %. af BNP.

– Vi ønsker ikke at se EU’s industri ødelagt af den førte politik. Hvis kun Europa tager fat på problemet, vil man ikke se nogen globale effekter. Vi ønsker hele verden med, siger Nick Cambell fra Unice.

Peter Callow fra Institut for Miljøvurdering mener, at Kyoto-aftalen vil have en negativ effekt på konkurrenceevnen på kort sigt. Det er dog ikke den fulde historie.

– Men disse effekter bør ses i forhold til, at der på mellemlang og længere sigt muligvis kan være fordele ved at være markedsførende og ved udvikling af ny teknologi.

Rusland har netop ratificeret aftalen efter syv års usikkerhed.

Kilder: Jacob Brejnebøl Knudsen, Børsen (19.11.04), s.20; Esben Kjær, Berlingske Tidende (19.11.04), Business, s. 16; Ebs, Information (19.11.04), s.7.

Denne nyhed er fra MILJØ INFO

MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.

Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk

MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.

Skriv et svar