Udgivet i Skriv en kommentar

Eksperter kritiserer OECD’s energiagentur

OECD’s energiagentur præsenterede i går en optimistisk udsigt for verdens energiforsyning frem til år 2030. Men to danske eksperter er stærkt kritiske. De mener begge, at energiagenturets udmelding er selvmodsigende.

Det er ikke nødvendigt at åbne de strategiske oliereserver, sådan som USA har gjort, for der er olie nok. Det var meldingen i går, da lederen af OECD’s energiagentur, IEA, Claude Mandil, præsenterede agenturets udsigt for verdens energiforsyning frem til år 2030. Men optimismen er uden hold i virkeligheden, mener to danske eksperter. De vurderer, at agenturets udmelding er selvmodsigende og helt uforeneligt med FN’s klimakonvention. Kritikken gælder også agenturets vurdering af, at prisen på en tønde olie vil stige fra de nuværende 22 dollar til 29 dollar i 2030.

– Hvis olieproduktionen skal stige så stærkt, som IEA antager, så skal prisen være højere. Ellers vil de nødvendige investeringer ikke finde sted. Man skal jo tænke på, at en produktion på 20 millioner tønder vil forsvinde fordi felterne tømmes. Så skal der investeres i en ekstra produktion på 60 millioner tønder olie om dagen, hvis scenariet skal holde. Men de investeringer kommer kun, hvis prisen er høj. Og så vil forbruget ikke stige så stærkt. Så man kan spørge sig selv, om ikke der er en selvmodsigelse indbygget i scenariet, siger Jørgen Henningsen, som forsker i globale klima- og energimodeller ved Harvard Universitetet i USA.

Set i forhold til klimapolitikken er IEA’s prognose ”fuldkommen håbløs”, mener Jørgen Henningsen.

– Den har ingen sammenhæng med de målsætninger som alle lande har tilsluttet sig igennem FN’s klimakonvention, enten de vil være med i Kyoto-aftalen eller ej, siger Jørgen Henningsen.

Også ingeniør Klaus Illum vurderer, at agenturets fremskrivning af den globale produktion på 121 millioner tønder om dagen er vanvittig.

– De færreste uden for IEA vurderer i dag, at man nogensinde kan komme op over 100 millioner tønder om dagen. Og OPEC-landene har ingen fornuftig grund til at tømme deres reserver hurtigt til en lav pris, siger Klaus Illum.

– I virkeligheden siger IEA’s fremskrivninger, også den alternative, at det går ad Pommern til, hvis ikke vi finder på noget helt nyt. Teknisk er det muligt at halvere olieforbruget og CO2-udslippet i Danmark i år 2030, men det kræver en enorm konstruktør-indsats, som økonomer ikke kan finde ud af eller forstå, siger Klaus Illum.

Kilde: Ebbe Sønderriis, Information (27.10.04.), s. 6.

Denne nyhed er fra MILJØ INFO

MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.

Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk

MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.

Skriv et svar