Udgivet i Skriv en kommentar

Miljøstrategi skal redde kystområder

En tilpasningsstrategi udarbejdet af Miljøministeriet skal forberede danskerne på en mere våd fremtid.

Inden for de næste 100 år forventes vandstanden i havene omkring Danmark at stige med 50 cm, og i løbet af 500-1.000 år regner forskerne med, at stigningen har nået de 10 m. Nu skal der udarbejdes en strategi for, hvordan de problemer, der følger i vandstigningens kølvand, skal tackles. Miljøministeriet vil i løbet af kort tid have en såkaldt tilpasningsstrategi klar.

– Vi skal finde ud af, hvordan en sådan strategi skal se ud fra et dansk synspunkt. Eksempelvis vil det være naturligt at tænke klimaforandringer ind i planlægningen af nye og større offentlige bygninger. Det samme gælder placeringen af nye havne. Vi skal i god tid tage højde for noget, vi med en vis sikkerhed ved vil ske, siger miljøminister Connie Hedegaard (K) til Berlingske Tidende. Strategien indebærer i første omgang anbefalinger til borgerne samt en pjece med gode råd til amter og kommuner om, hvordan problemerne med vandstanden løses.

I Næstved Kommune tager man allerede højde for klimaforandringer i byplanlægningen. Borgerne på Enø har for længst taget sagen i egen hånd og indbetaler nu penge ind på en særlig konto, så de kan løse problemer med vandstigning, når de kommer. Men flere kyst-kommuner har ikke taget højde for klimaforandringer, og kloakker og lavtliggende områder bør sikres, inden vandet kommer, hvis områderne skal kunne klare vandet. Ligeledes skal kystsikringen forbedres visse steder. Connie Hedegaard kalder planen for ”rettidig omhu” og understreger, at strategien især vil fokusere på de særligt udsatte områder.

Kilder: Jens Ejsing, Berlingske Tidende (25.08.04), 1. sektion, s. 1 og 8; Axel Pihl-Andersen og Lars From, Jyllands-Posten (25.08.04), 1. sektion, s. 1 og 4.

Denne nyhed er fra MILJØ INFO

MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.

Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk

MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.

Skriv et svar