Udgivet i Skriv en kommentar

Temperaturstigninger får verdens gletsjere til at smelte

Den markante temperaturstigning får gletsjerne til at smelte. Målinger viser, at gletsjerne alene i 1990’erne blev reduceret med mere end 4 %. Det er en væsentlig stigning i forhold til de sidste 2000 år.

– Gletsjernes afsmeltning, som finder sted globalt, med undtagelse af i Skandinavien, er et alment erkendt fænomen. Gletsjere vokser og smelter som resultat af to ting: nedstyrtning og temperatur. I forhold til temperaturen de sidste par tusind år har der i nyere tid været en markant stigning i temperaturen globalt set, siger doktor i geologi ved Ohio State University, Peter Clark, der er specialist i gletsjere og istidsforhold.

Gennem de sidste 30 år har gletsjeren Zepu i Tibet mistet mere end 100 m af sin tykkelse.

– For tredive år siden var der ingen flod her. Der har altid været en flod længere nede, men heroppe har alt hidtil været helt frossent, siger Dr. Yao Tandong, der er leder af Kinas Forskningsinstitut for Tibetanske Højsletter.

Gletsjerforandringerne er ikke kun begrænset til Tibet.

– Tag ikke fejl. Det, der sker med gletsjerne i Tibet, sker i hele verden. Vores målinger viser, at mellem 1850 og 1960 trak gletsjerne sig tilbage med 7,5 procent. Mellem 1960 og 2000 var der et svind på 7 procent. Alene i 1990’erne er gletsjerne reduceret med mere end 4 procent, siger doktor Lonnie G. Thompson, professor i geologi ved Ohio State University.

Lonnie G. Thompson har dokumenteret store pytter af smeltevand i 6 km højde, hvor der i tusinder af år har været permanent frostvejr.

– Når man ser på de store linjer i lyset af undersøgelser fra mange steder på jorden, bliver beviset for drastiske klimaændringer ganske overbevisende, siger Lonnie G. Thompson.

Kilde: Howard W. French, Politiken, (14.11.04.), 4. sektion, s. 3.

Denne nyhed er fra MILJØ INFO

MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.

Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk

MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.

Skriv et svar