Udgivet i Skriv en kommentar

TV-dokumentar sår tvivl om klimaforandringer

DR viser i aften programmet ’Dommedag aflyst’. I udsendelsen påstås, at mennesket ikke er skyld i drivhuseffekten og den globale opvarmning. Forskere fra Danmarks Meteorologiske Institut mener, at tv-programmet er fuld er fejl.

Dokumentarprogrammet, som Danmarks Radio sender i aften, anfægter 20 års forskning i menneskets ansvar for den globale opvarmning. Programmet, som ifølge Berlingske Tidende er ”et langt partsindlæg, der gør op med den etablerede sandhed om, at menneskets afbrænding af kul, olie og gas medfører katastrofale klimaændringer”, er lavet af instruktøren Lars Mortensen.

– Jeg har ikke postuleret objektivitet i min film. Jeg har opsøgt en række forskere, som jeg finder kompetente og vigtige i debatten. At de er skeptiske, synes jeg er forfriskende for en debat som hovedsageligt giver indtryk af, at mennesket styrer klimaet. Men det gør mennesket, undskyld mig, altså ikke endnu. Og IPCC kommer så rigeligt til orde, ikke mindst i dagspressen, siger Lars Mortensen til Berlingske Tidende.

Lederen af klimaafdelingen på Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), Eigil Kaas, anfægter flere pointer i udsendelsen, bl.a. den påstand, at IPPC’s vurderinger kun bygger på modelberegninger. Ifølge Eigil Kaas bygger de også på teoretisk fysik.

– Udsagnet om, at en meget stor fordampning får havet til at falde ved Maldiverne, stemmer ikke overens med almindelig fysik, tilføjer Eigil Kaas.

Ifølge biologen Kåre Fog bør dokumentaren tages af programmet eller i det mindste følges op af en udsendelse med det modsatte indhold. Han har fundet 22 faktuelle fejl i udsendelsen. Og han står ikke alene med kritikken. Miljøorganisationen Greenpeace oplyser, at de forskere, som i programmet betegnes som førende inden for området, får økonomisk støtte af verdens største olieselskab, ExxonMobil.

Lars Mortensen bygger sin dokumentar på blandt andre professor John Christys forskning, der siger, at ”temperaturen ikke stiger, som den skal, i den nedre del at atmosfæren”. Martin Stendel, klimaforsker på DMI, godkender denne påstand. Men Stendel har aldrig hørt Christy sige, at det er selve teorien om drivhuseffekten, der noget galt med.

”Dommedag aflyst” vises i aften kl. 20.00 på DR 1.

Kilder: Ebbe Sønderriis, Information (01.12.2004), s. 6; Pauli Andersen, Berlingske Tidende (01.12.2004), 1. sektion, s. 4.

Denne nyhed er fra MILJØ INFO

MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.

Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk

MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.

Skriv et svar