Udgivet i Skriv en kommentar

Vindmølleindustrien har brug for støtte

Vindmølleindustrien: Vi har brug for støtte til at beholde førerposition Vindmøllemarkedet har et potentiale på 500 mia. kr.

Men industrien i Danmark frygter at blive løbet over ende af den multinationale kapital.

Dansk vindmølleindustris enestående position som førende indenfor produktion og udvikling af møller er truet af internationale virksomheder med øje på det potentielt kæmpe marked.
Vindmølleindustrien i Danmark omsætter for 20 mia. kr. om året, sidder på 40 pct. af verdensmarkedet og har 20.000 ansatte. Branchen har udsigt til et marked på 500 mia. kr. i 2020, og derfor skal markedspositionen sikres. Det fastslår direktør for Vindmølleindustrien Bjarne Lundager Jensen på konferencen ’Vind eller forsvind i den globale økonomi’ i København i disse dage.

– Vi foreslår et mål for den den danske elforsyning, som siger, at 35 procent af forbruget skal være dækket af vindenergi i 2015, og det kræver politiske beslutninger at hæve det nuværende mål fra 25 procent i 2008, siger han.

Der er specielt to områder, hvor industrien har brug for støtte til at bevare sin position. Flere penge til forskning og flere havvindmøller, hvor staten skal stå for infrastruktur og nettilslutning.

– Forskningsmæssigt er det gået den modsatte vej de seneste år i Danmark, og med tocifrede vækstrater på 15 til 30 procent er markedet blevet interessant for multinationale selskaber. Det har gjort konkurrencen markant hårdere i de seneste år. Vi står over for konkurrenter, som har ressourcer, som vi ikke har i et lille land som Danmark, siger Bjarne Lundager Jensen.

Om syv år kan vindmølleindustrien producere el på vilkår med andre energiformer. Derfor er det afgørende, at den danske vindmølleindustri kan bevare den ekstra CO2-ti-øre fra vindenergi.

– Vi har en industri, som har et kæmpe potentiale, men hvor hjemmemarkedet er forsvundet under os, incitamenter er skåret væk, og forskningen i vindenergi er skåret ned. Vi har behov for at komme tilbage. Hvis vi kan blive ved med at skabe vækst og arbejdspladser især i udkantsområder, vil vi også appellere til nogle fornuftige rammebetingelser, slutter Bjarne Lundager Jensen fra Vindmølleindustrien.

Kilde: Ritzau, Urban(28.05.04.), s.28.

Denne nyhed er fra MILJØ INFO

MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.

Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk

MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.

Skriv et svar