Udgivet i Skriv en kommentar

Danske virksomheder indleder salg af CO2-kvoter

Nu kan danske virksomheder sælge og købe CO2-kvoter i lighed med andre råstoffer. Energi E2 er den første virksomhed, der har benyttet denne mulighed.

Danske virksomheder kan få økonomisk gevinst ved enten at sælge eller købe CO2-kvoter. Fra 1. januar har 250 danske virksomheder fået tildelt over 30 mio. CO2-kvoter svarende til virksomhedernes hidtidige udledning. Hver kvote giver virksomheden ret til at udlede et ton CO2, og i midten af januar var prisen 6-8 euro pr. kvote. I Danmark er Energi E2 den første danske virksomhed, der har handlet med sine kvoter.

– Vi har solgt 100.000 kvoter, og det har vi gjort, fordi vi vurderer, at prisen er relativ høj nu og vil falde senere, siger Palle Gelef, koncerndirektør i Energi E2.

Han påpeger, at virksomheden har fået tildelt alt for få kvoter, sammenlignet med elværker i Tyskland.

– For at kompensere for det lavere antal kvoter, er vi nødt til at være meget aktive omkring køb og salg af kvoter og dermed tjene noget af forskellen ind. Det giver os mulighed for at kompensere for at vi har fået færre kvoter end vores konkurrenter, siger Palle Gelef.

Hos Danisco har man valgt en anden strategi.

– Vi har reduceret vores CO2-forbrug mere end de 21 pct., som Kyoto-aftalen stiller krav om. De kvoter vi har fået tildelt, svarer meget godt til vores CO2-udledning. Vi har ikke tænkt os at spekulere i kvote-handel, og umiddelbart er det for dyrt at investere i yderligere CO2- besparelser for at få frigjort kvoter til salg, siger Jesper Thomassen, teknisk direktør i Danisco.

Kilde: Max Stougaard, Jyllands-Posten (20.01.05), Erhverv & Økonomi, s. 2.

Denne nyhed er fra MILJØ INFO

MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.

Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk

MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.

Skriv et svar