Udgivet i Skriv en kommentar

Iskappen på Antarktis smelter

Den globale opvarmning har nu ført til, at isen på den vestlige side af det Antarktiske kontinent smelter med foruroligende høj hastighed, advarer et britisk forskerhold.

Iskappen på Antarktis’ vestlige del er begyndt at røre på sig og kollapser den, vil vandstanden i verdenshavene øges med over fem meter. Det er forskere fra British Antarctic Survey, der nu råber vagt i gevær. Hidtil har man betragtet det kilometertykke islag som værende stabilt, men nu viser nye undersøgelser, at isen smelter seks gange hurtigere end antaget som en følge af den globale opvarmning.

Resultaterne af forskningsinstitutionens undersøgelse, som viser, at isen løber ud i havet med en hastighed på 250 kubikkilometer is om året, blev fremlagt på en klimakonference, der blev afholdt i England i denne uge.

Ifølge lederen af British Antarctic Survey, professor Chris Rapley, er situationen yderst dramatisk, og han beskriver Antarktis som ”en kæmpe, der vågner”.

Til gengæld ligger iskappen på Antarktis østlige del stadig i dvale. Skulle al isen på Antarktis imidlertid smelte, forventes det, at verdenshavene vil stige med 60-70 m.

Kilde: MetroXpress, Ritzaus Bureau (03.02.05), s. 24.

Denne nyhed er fra MILJØ INFO

MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.

Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk

MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.

Skriv et svar