Udgivet i Skriv en kommentar

Kommissionen fremlægger klimaudspil

EU har ikke planer om bindende mål for reduktionen af CO2-udslippet efter Kyotoaftalens udløb i 2012. Unionen vil i stedet satse på, at de store forurenende lande går ind i kampen mod den globale opvarmning.

Da EU-Kommissionen i sidste uge skulle præsentere sit bud på en klimapolitik efter 2012, var der ingen nye løfter om reduktioner af CO2-udledningen, den største af synderne, hvad angår de klimatiske temperaturstigninger, skriver Politiken.

For nylig kunne man i tidsskriftet Nature læse i en rapport fra NASA’a Goddard Institute for Space Studies, at verdens temperatur er højere nu, end den har været i flere tusinde år. NASA har desuden forudsagt, at temperaturen i 2005 vil blive den højeste nogensinde.

Derfor var der forventninger om flere mål efter Kyoto-aftalens udløb i 2012. Men Unionen har ikke planer om nye løfter om reduktioner i CO2-udledningen. Derimod vil man forsøge at få lande som USA, Kina og Indien til at gå aktivt ind mod den globale opvarmning.

– EU ønsker ikke at skræmme visse lande væk med bindende mål. Vi vil gerne finde en måde at diskutere med dem og så dem ind i en forhandling. Personligt går jeg ind for mål, men de skal fastsættes på det rigtige tidspunkt, sagde miljøkommissær Stavros Dimas til Politiken.

Flere miljøorganisationer er skuffede over, at EU ikke er mere ambitiøse på miljøområdet.

– Det her er jo lurepasseri. De siger, de vil vente på USA. Men alle kan ikke vente på USA EU burde gå forrest i klimaforhandlingerne, siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder hos Greenpeace.

Han mener, at EU burde have puttet bindende mål på reduktionen af CO2-udslip. Sammen med WWF Verdensnaturfonden holder han på, at EU burde have bundet sig selv op på reduktioner der hedder 30 % reduktion i 2020 og 75 % reduktion i 2050. Kommissionen mener derimod, at den strategi vil kunne give bagslag.

– Vi kunne godt sætte nogle superambitiøse EU-mål og blive udråbt som helt. Men ingen andre lande ville følge os. Der er først og fremmest behov for at få de store forurenere til at samarbejde, siger miljøkommissærens talskvinde, Barbara Hellferich.

EU’s forslag skal diskuteres på et møde d. 10. marts og på et topmøde d. 22. marts, hvor EU’s stats- og regeringschefer skal tage stilling til det.

Kilder: Martin Aagaard, Politiken (13.02.05), 1. sektion, s. 7; Ebbe Sønderriis, Information (12.-13.02.05), s. 10; Morten Jastrup, Politiken (13.02.05), 4. sektion, s. 1.

Denne nyhed er fra MILJØ INFO

MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.

Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk

MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.

Skriv et svar