Udgivet i Skriv en kommentar

SF til angreb på den danske miljøbevægelse

SF er fortørnet over udtalelser fra koordinator i 92-gruppen – miljøbevægelsens paraplyorganisation – som giver sin fulde støtte til miljøministerens indsats på klimakonferencen i Argentina.

SF kritiserer den danske miljøbevægelse, nærmere betegnet de 20 græsrodsorganisationer, der er samlet i 92-gruppen, for at være bovlam og defensiv. Baggrunden for den skarpe kritik er udtalelser fra 92-gruppens koordinator, John Nordbo, i forbindelse med FN’s 10. klimakonference, der blev afholdt i Argentina i december. Nordbo giver sin fulde opbakning til miljøminister Connie Hedegaard (K), som ikke vil arbejde for at industrilandene skal sætte tal på, hvor meget CO2-udslippet skal begrænses efter 2012, hvor Kyoto-aftalen udløber. Connie Hedegaard afviste således et forslag fra Tysklands miljøminister Jürgen Trittin, som opfordrede EU til at arbejde mod en nedsættelse af CO2-udslippet med 30 % i 2020.

– Vi er nødt til at vide, hvor miljøbevægelsen egentlig står, inden EU’s regeringschefer på forårets topmøde skal diskutere fremtidens indsats mod den globale opvarmning. Der mangler i den grad globalt lederskab, siger miljøordfører i SF Jørn Jespersen ifølge Politiken.

Der hersker dog ikke enighed om John Nordbos udtalelser inden for medlemsorganisationerne i 92-gruppen. Ifølge klimamedarbejder i Greenpeace Tarjei Haaland har John Nordbo overskredet sit mandat.

– I Greenpeace er vi i hvert fald totalt uenige. I 92-gruppen var vi forud for klimakonferencen i Argentina enige om, at Danmark skulle markere vilje til meget markante reduktioner, siger Tarjei Haaland til Politiken.

I WWF Verdensnaturfonden er man dog tilfredse med udfaldet af miljøministerens forhandlinger på klimakonferencen og bakker dermed også op om John Nordbos udtalelser.

– Umiddelbart er det afgørende for os at få cementeret en maksimal temperaturstigning på to grader. Det er meget værd, hvis man kan få lande og hele blokke som EU til at vedkende sig den målsætning, siger Kim Carstensen, generalsekretær i WWF, til Politiken.

Kilder: Jesper Ravn, Ritzaus Bureau, Politiken (03.01.05.), 1. sektion, s. 9; Berlingske Tidende, Ritzaus Bureau (03.01.05.), 1. sektion, s. 4; Information, Ritzaus Bureau, (03.01.05.), s. 4; Jyllands-Posten, Ritzaus Bureau (03.01.05.), 1. sektion, s. 2.

Denne nyhed er fra MILJØ INFO

MILJØ INFO er en elektronisk informationsservice til alle, der beskæftiger sig professionelt med miljø og arbejdsmiljø.

Få mere info på: http://www.miljoinfo.dk

MILJØ INFO leverer nyhederne til Øko-nets oplysning om drivhuseffekten, dens forebyggelse og konsekvenser.

Skriv et svar